De smaak van… feta

3-2023

 
 

Grappig om terug te denken aan mijn vroeger, toen ik als kaas alleen Goudse kaas voor op brood, restjes als geraspte kaas, en soms komijnekaas kende (steevast door mijn vriendinnetje ‘meisjeskaas’ genoemd, omdat ze het zo stom vond dat er alleen jonge(ns!)kaas was!). Maar feta? Nooit van gehoord. Totdat ik 17 was, en mijn oudere zus op vakantie ging naar Kreta. Mooie foto’s en verhalen volgden, en ook een reunietje met vakantieliefdes. Ik was ook uitgenodigd op haar kamer en bij het bereiden van de maaltijd vroeg ze of ik de feta wilde doen? Ze hadden daar een Griekse salade gegeten, zo lekker, met witte kruimelkaas. Ik vond het een vreemd gevoel, dat verbrokkelen van die ‘kaas’ maar was om toen ik het proefde. En nu met de zomer –eindelijk- weer in aantocht is dit de smaakmaker van dit blog.

De kaas wordt al vroeg genoemd, in de Odyssee. Zijn naam komt uit het Italiaans, en betekent ‘plak’. Dat het een Italiaanse naam heeft komt doordat er rond de Middellandse Zee veel verhandeld werd, en de voertaal Italiaans was. Het is een beschermd product, mag alleen in bepaalde streken worden gemaakt, van schapenmelk (met maximaal 30% geitenmelk gemengd), van schapen die eten wat er daar groeit, en hij rijpt minimaal 60 dagen in gezouten water. Alle andere vormen mogen dus geen feta heten! Vandaar dat je vaak “witte kaas” tegenkomt als alternatief.

Behalve dit kan ik er niet veel meer over vertellen, dus ik ga je veel recepten geven om te proberen. Klaar voor? Komtie:

Griekse eenpansmaaltijd

  • Bak in een grote koekenpan 1 ui, voeg later 2 tenen knoflook toe, weer iets later 300gr ongekookte orzo pasta en zorg dat het allemaal een olielaagje heeft.

  • Voeg dan 1 courgette (geraspt) toe en het sap en de zest van een halve citroen, met 1tl Italiaanse kruiden en zout en peper.

  • Giet er 750ml bouillon bij en 250ml ‘melk’. Laat 12 min sudderen (niet droogkoken, het moet smeuïg worden).

  • Serveer met 500gr feta, 2el verse dille, olijfolie en chilivlokken.

De salade die mijn zus mee naar huis nam, is bij vrijwel elk gerecht een heerlijk bijgerecht: rijpe tomaat, komkommer, rode ui, feta en olijfolie.

Een rondvraag bij collega’s leverde deze tips op:

  • Didi heeft de gezondere mac&cheese ontdekt: maak een roux van boter en boem, voeg (plantaardige) melk toe, feta en crème fraiche, van het vuur af een ei erdoor roeren. Gekookte macaroni met oregano, Turkse peper/chilivlokken en citroenrasp met de saus mengen. In ovenschaal doen, kaas/feta erover, 25 min op 220C.

  • Marta eet het graag ’s ochtends al, met veel groente.

  • Marja (heb je haar al ontdekt, onze nieuwe collega?) maakt er een hartig taartje van, met biet, dille, feta, honing, en walnoten.

  • Tesse heeft nu alle tijd om haar geliefde shakshuka met feta te maken.

Van Tiktok heb ik gevulde broodjes uitgeprobeerd, maar dan een glutenvrije variant. (Ik heb een voorraad zelfrijzend bakmeel gemaakt van 120gr rijstmeel/ 75gr havermeel/25gr lupinemeel/80gr arrowroot/4tl wijnsteenbakpoeder/1tl xantaangom.) Heerlijk bij een (maaltijd)soep, en praktisch dat het in een pan gebakken wordt, dan kan ik het ook op vakantie maken!

 

Feta flatbreads (Myriad Recipes)

Mix 200gr zelfrijzend bakmeel met 170grGriekse yoghurt (ik heb kokosyoghurt gebruikt) en kneed 5 minuten tot een soepel deeg. Zet afgedekt apart.

  • Maak de vulling naar smaak, bijv. met 100gr spinazie (overgoten met gekookt water, goed uitgeknepen en fijn gesneden), 100gr feta, 2el roomkaas, verse kruiden zoals munt/peterselie, 2 tenen knoflook uit de pers en peper. Proef!

  • Kneed het deeg nog eventjes door en maak vier balletjes, druk ze plat met de muis van je hand en leg ¼ van de vulling eop. Vouw de randjes naar het midden en maak dicht, draai ze om en duw ze platter (2cm).

  • Bak ze in een hete, droge koekenpan 5 min per kant tot ze lichtbruin zijn.

  • Server ze evt met muntsaus (6el fijngesneden verse munt, 2el zoet, 2el olie, 3el azijn, zout en peper).

 

Dipsauzen (heerlijk met brood, wortel, komkommer, bleekselderij, radijs, etc.

  • Mix 200gr feta met 2 tenen knoflook, sap van een halve citroen, 2el roomkaas en 100gr geroosterde fijngesneden paprika’s.

  • Mix 200gr feta met 1el citroenrasp en 1el citroensap, 1 teen knoflook, 6el olijfolie en chilivlokken.

  • Mix 200gr feta met verse munt, peterselie, bieslook en oregano met wat olijfolie, honing en citroensap.

En als laatste wederom een Tiktokrecept:

Supermakkelijke pasta uit de oven

  • Vet een ovenschaal/braadslee in met olie. Doe er tomaatjes, ui, knoflook en wat voor groentes je hebt liggen of lekker vindt erbij, leg een plak feta in het midden en laat garen in een hete oven.

  • Kook intussen pasta al dente.

  • Haal de schaal uit de oven en prak het met een vork (staafmixer kan ook maar dan maar heel kort) en wat kookvocht tot een saus.

  • Kruiden naar smaak, mengen en klaar!

Ik ga hierna experimenteren met zoete fetagerechten. Ik zag al watermeloensalade, cheesecake en appel/fetacrumble voorbij komen! Wat maak jij ermee, of ga je proberen? Vertel het me!

Kom lekker naar de winkel om zelf aan de slag te gaan, of ga naar de overkant (restaurant Olympia ) als je uit eten wilt! Kali orexi!

Groet,

S.tel



Vorige
Vorige

De smaak van…avocado

Volgende
Volgende

De smaak van… cavolo nero               2-2023