De smaak van… cavolo nero               2-2023

 

Cavolo wattes? Dit is een groente die ik hier echt onder jullie aandacht wil brengen. Onbekend maakt onbemind, nietwaar? En dat is jammer voor de prachtige plant. en voor je eigen gerechten! Want de oorsprong ligt in Toscane, dus ga er maar van uit dat er heerlijke gerechten (o.a. minestrone en ribollita) mee worden gemaakt. 

De vertaling is zwarte kool, naar de donker gekleurde, gebobbelde bladeren. Het is een typische wintergroente en een bladgewas dat wel 3 meter hoog kan worden! De lange balderen staan van de stengel af, en zeker als er van onderaf geoogst wordt snap je de Nederlandse naam: palmkool. Vanaf nu is de tijd om hem te planten, in de winkel verkopen wij de zaden van De Bolster. Oogsten kun je vanaf de herfst tot februari. Ik ga het dit jaar uitproberen, aangezien ik het steeds vaker eet. Ook voor mij was het tot voor kort onbekend, maar het lag er in de winkel zo mooi bij dat ik het wel moest kopen. Didi gaf me haar succesrecept en ik was om. 

 

Didi’s makkelijke maaltijd

·       Bak in een koekenpan of wok wat ansjovisfilets in eigen olie, en fruit zachtjes wat knoflook mee

·       Roerbak stukken palmkool mee tot beetgaar

·       Voeg een blikje witte bonen toe, met wat van het vocht en rasp er Parmezaanse kaas overheen

·       Serveer met gekookte rijst/gort of haverkorrels

Trouwens, gebruik de kool van aankoop tot klaarmaken en van kop tot kont; de bladeren zijn zo mooi dat je ze zo als bloemen in een vaas op tafel kunt zetten. (En als je dat niet doet, kun je ze in een vochtige krant in de koelkast dagenlang goed houden.) De bladeren scheur je voor gebruik los van de dikke nerf, van onder naar boven gaat het makkelijkst. Je kunt ze dan in stukken scheuren of kleiner snijden. Maar gooi de nerven niet weg (zoals ik steeds deed maar nu ik dit weet niet meer): snijd die in kleine stukjes en bak ze met wat ui en knoflook op als bijgerechtje!


 

 


 




 




Ook qua voedingswaardes is het een interessant gewas. Er zit meer calcium in dan in melk, meer vitamine C dan in een sinaasappel, verder nog vitamine A en K, ijzer, koper, veel antioxidanten, fosfor, foliumzuur, kalium. Best een boel redenen dus om het vaker op het menu te zetten. De beste manier om deze stofjes binnen te krijgen is door de kool rauw te eten, of kort te blancheren of roerbakken, anders gaat er veel verloren.

Op www.ontroerendlekker.nl stond het volgende recept, dat nu al een topper is bij mij thuis. Boordevol vitamines en eiwitten, wel weer met Parmezaan (is toch ook gewoon een heerlijke smaakmaker? Maar ook pecorino is er heerlijk bij.)


Pasta cavolo nero

·       Kook pasta volgens de gebruiksaanwijzing

·       Rooster 120gr amandelmeel in een droge koekenpan lichtbruin, dat het gaat geuren. Let op dat het niet verbrand!

·       Voeg dan 4dl (geiten) creme fraiche toe (ik had minder en gebruikte nog wat kookvocht van de pasta), 2 takjes salie, fijn (ik heb 2 tl gedroogde gebruikt) en 3 knoflooktenen, ook fijn

·       Als het even geprutteld heeft, voeg het sap van een halve citroen toe en peper&zout

·       Houd saus en pasta warm en bak dan 1 minuut in een wok in een flinke scheut olie een flinke hoeveelheid palmkool (slinkt!), met 3 fijngehakte tenen knoflook (ik deed er ook een uitje bij)

·       Doe er nog wat citroensap over, voeg pasta en saus toe (of serveer apart op de borden) en rasp er wat Parmezaanse kaas over 

 

In feite kun je het net zo eten als spinazie, of boerenkool, ga het gewoon eens uitproberen. Een ander succesrecept hier is als ik ‘plakrijst’ maak (risotto maar dan van gewone rijst), erdoor doe wat ik in huis heb aan restjes groente/vlees(vervangers)/kruiden en de palmkool op het laatst toevoeg. Heerlijk met zachte geitenkaas en peterselie.

Op de website www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/palmkool vind je meer informatie over het planten van palmkool. Ik las ook de tip om niet alle kolen bij elkaar te zetten ivm witte vlieg, en dat je hem in maart, juli en nog in augustus kunt planten om zo heel lang van deze groente te kunnen genieten.

 

Groet,

 

S.tel

(Ik lijk hier zelf wel een palmkool, niet?)

 

 






 

Vorige
Vorige

De smaak van… feta

Volgende
Volgende

De smaak van… gember november ’22