De smaak van… yoghurt!                     2-2024

Voor deze blog had ik wat langer de tijd nodig. Niet alleen om recepten te proberen en fotograferen, maar ook voor het testen van zelf yoghurt maken. Ik weet dat er klanten zijn in de winkel die het zelf doen, ik zag het op social media voorbij komen, dus wilde het ook proberen. Vooral ook omdat de yoghurt (en kwark) er in mijn nu-mannen-huishouden snel doorheen gaat. Eens kijken hoeveel werk dat is, en hoeveel geld het me uitspaart?

 

Om op de laatste maar meteen antwoord op geven: niet veel! Het is vooral het proces en het idee van zelfgemaakt dat het leuk maakt. Ik heb het via verschillende manieren geprobeerd, allen zonder yoghurtmaker (die het op temperatuur houden wel vergemakkelijkt).

Ik ben begonnen met de Jersey (volle) melk en de geitenmelk. Een Indiase vrouw gaf me instructies en haar belangrijkste les was: niet meer aanraken! Dus ik heb beide melken opgewarmd tot kookpunt, uitgezet, af laten koelen (tot ong. 40C, of dat je je vinger erin kunt houden even zonder pijn) en toen een eetlepel –al klare- yoghurt erbij gedaan. Bij de melk gewone en bij de geiten schapenyoghurt. En toen dus niet geroerd. Weg gezet in de oven voor 12 uur met het lichtje aan, dat geeft een minimale constante temperatuur aan. Daarna zag ik om de klodders yoghurt echt wel wat verandering, maar de rest was nog vloeibaar. Ggrrr. Aangezien ik niet van het weggooien ben, heb ik ze beiden weer een beetje opgewarmd, geroerd (foei!) en weer weg gezet. Ditmaal ook met een deken eromheen. En dat ging beter! De gewone was heel dun (dus daar heb ik een ‘milkshake’ van gemaakt als toetje met oud fruit), maar die geitenyoghurt was mooi, en lekker! (Rechts op bovenstaande foto.)

 

Ik ben geen grote yoghurteter (ik eet liever weinig zuivel en koude dingen), en mijn mannen hebben tijd nodig om aan nieuwe vormen/merken/verpakkingen te wennen, dus ik moest er iets mee. Of vanaf! Dan maak ik maar weer mijn succesrecept, probeer het maar eens. Je kunt kiezen welke vorm je serveert afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

 

Gevulde paprika’s met rijst en yoghurtsaus

  • Bak (plantaardig) gehakt met ui en knoflook (geen 6 teentjes, Melissa!) alleen maar een beetje aan met flink wat kruiden (kerriekruiden zijn lekker maar ook shoarmakruiden)

  • Neem per persoon een halve paprika, halveer en maak schoon

  • Doe het gehaktmengsel erin, druk aan en rooster deze in een ingevette ovenschaal gaar

  • Kook rijst beetgaar, voeg groentes toe die zachtjes mee garen

  • Maak een saus van veel yoghurt, 1el mayonaise, wat olie en citroensap en een uitgeperst teentje knoflook

  • Serveer een halve paprika op de rijst met saus ernaast mooi op borden

Variatie 1: kook de rijst met groentes en leg de gevulde helften erin, deksel op de pan en zo laten garen (zoals op de foto).

Variatie 2 (nog sneller): bak in de gehaktpan ook de (maar nu fijngesneden) paprika’s mee, voeg de gare rijst erbij met wat saus en je hebt een heerlijk prutje!

 

Waar Didi dol op is, is Turkse yoghurtsoep, Yayla Corbasi (6 pers.):

  • Smelt in een pan 40gr roomboter met 25ml olijfolie

  • Bak daarin 45gr rijst 4 minuten en voeg daarna 2 laurierblaadjes, zwarte peper, knoflookpoeder toe

  • Voeg 1 liter kokend water toe en laat 7 min koken

  • Meng ondertussen in een kom 250gr yoghurt met 25gr bloem, 1 ei en zout glad

  • Maak familie! (Doe een beetje warme soep bij het yoghurtmegsel en voeg dat langzaam toe terug aan de soep)

  • Mix goed en voeg nog 0,5 liter kokend water toe

  • Breng aan de kook, vuur laag en met deksel 10 minuten pruttelen

  • Smelt in een pannetje 40gr boter met 3gr gedroogde munt

  • Voeg dit toe aan de soep en serveer met (Turks) brood




Na mijn eerste yoghurtpoging wilde ik meer. Dus ging ik proberen om die heerlijke kokosyoghurt na te maken. Ik had gezien dat iemand alleen een blik kokosmelk in een pot deed en er 2el zuurkoolsap bij deed. That’s it. Zou het echt zo makkelijk zijn? Helaas lukte ook dit niet meteen en heb ik ook deze iets verwarmd en warm weg gezet. De bovenkant was dunne yoghurt geworden maar onderop was het troebel vocht. De smaak was trouwens wel lekker! Volgende keer ga ik proberen er een beetje tapiocameel aan toe te voegen voor meer dikte. En ik heb een 2ehands yoghurtmaker aangeschaft dus ik ga nog even door!

Wist je dat:

Een (paar) eetlepel(s) yoghurt heel gezond is voor honden en katten, zeker bij winderigheid?

  • Yoghurt een heerlijk verkoelend effect heeft op je huid als je te lang in de zon hebt gezeten (zie bewijs hieronder!)?

  • Het ook als gezichtsmasker gebruikt wordt om te reinigen en poriën te sluiten?

  • Je met een mengsel van 1kopje yoghurt, 1 handvol mos en 1 kopje water (uit de blender) kunt schilderen? Denk aan je bloempotten, of een tekening op de buitenmuur!

  • De houdbaarheidsdatum van yoghurt eigenlijk een maand langer is?

  • Griekse yoghurt uitgelekte gewone yoghurt is, en hangop nog langer uitgelekte?

  • Bulgaarse yoghurtecht anders is doordat de melk eerst wordt ingedikt alvorens er yoghurt van te maken?

  • Yomio andere yoghurt is doordat er andere bacteriën aan worden toegevoegd (rechtsdraaiend melkzuur), en het daardoor milder van smaak is en lichter verteerbaar?

  • Yoghurt een heel leuk woord is voor galgje?

  • Magere yoghurt vaak niet minder calorieën bevat, maar meer bewerkt is, waardoor er iets minder goede stoffen in zitten?

  • Een beker yoghurt eten voor je onderweg moet, kan helpen tegen wagenziekte?

Goed, ik wens je een fijne lente, en bouw je zonuren op, zodat je niet net als ik er straks zo bij zit:

 

Groet,

S.tel

 
 

 


 

Volgende
Volgende

De smaak van… 2024