De smaak van… juice! June ’22

Nee, deze zomerblog gaat niet over  ‘juice’ in de betekenis van roddel of nieuwtjes. Hoewel, eigenlijk ook weer wel. Want nieuw is dat Didi&Tesse de vertrouwde bakfiets uit de etalage hebben gehaald en er een lichtere etalage van gemaakt met een -voor ons- nieuw product: limonades van De roze bunker! En zo krijgt dit nieuwtje ook letterlijk betekenis: juice=sap. 

Geniet met mate. Dat was het waarschuwende onderschrift bij alcoholreclames. De roze bunker zegt juist: “Drink zonder mate”! Want hoe kostbaar is het toch dat wij hier goed drinkwater gewoon uit de kraan kunnen tappen. En zij hebben nu een prachtige collectie van limonades met aparte smaakcombinaties, die je dus gewoon aanlengt met kraanwater. Waardoor er veel minder vervoer nodig is, en minder afval! Wat dacht je van limo’s met namen als: Estragon sour, Smoked lime, Dorstige tulp, Gekke bessen, Dhr. peer, Wilde ijsthee, enzovoort. Grote-mensen-limo’s! Waar je dus ook een aparte cocktail van kunt maken (zie hun website voor recepten). Ook mooi aan hun bedrijf is dat ze afgedankt fruit gebruiken. Voor de Smoked lime roken ze limoenen die anders weggegooid waren op salie en lieve-vrouwen-bedstro. En van hun afgedankte schillen maakt een ander bedrijf weer etherische olie. En hun flessen worden tot prachtige glazen vermaakt. Loopt het water je al in de mond? Kom eens kijken in de winkel, of ga op hun website zoeken. En laat je verrassen.

 

Zo, genoeg reclame. Ik wilde er zelf natuurlijk ook iets mee doen, met limonade. En dat is best lastig als je liever geen suiker eet. Want naast smaakmaker is het natuurlijk ook een conservator. Al eerder (juli ’21) gaf ik je twee recepten, voor citroenlimonade en vlierbloesemsiroop. Nu heb ik dit jaar een verbeterde versie van die laatste gevonden. Komtie:

Vlierbloesemsiroop 2.0

  • Pluk op een zonnige dag een stuk of 20 schermen van de vlier. Laat ze even liggen op je aanrecht zodat beestjes eruit kunnen kruipen.

  • Doe ze in een pan met 1 liter water en drie citroenen, laat op een warme plek trekken (ik liet het twee dagen staan onder een schapenvacht, aangezien het buiten nog niet warm was).

  • Zeef het, en laat het vocht inkoken met 40gr kokosbloesemsuiker, ongeveer 30min.

  • Laat wat afkoelen en doe er dan nog 40gr honing bij.

  • Steriliseer mooie flesjes en giet het erin. Koel bewaren. Aanlengen met water.

Deze versie is niet zoet, maar heeft wel een heel krachtige vliersmaak. Eenmaal open niet te lang meer bewaren.

De voorste flesjes zijn de siropen, de grote, lichte fles is een ’tweede trek’: dan voeg ik bij de pulp weer water toe en drink dat als smaakwater (beetje bijgezoet was wel nodig!).

 

Of maak een volwassen vlaflip: Schenk in mooie hoge glazen vanillevla, een flinke scheut siroop (hoe lekker zou die Gekke bessen hierin zijn?), en yoghurt. Eventueel versieren met vers fruit of koekkruimels. Lepel erin en terug naar vroeger!?

Hoe gebruik jij limonade? Kom maar door met jullie leuke tips! En blijf ondertussen goed drinken. Met mate. Of juist zonder…

Groet,

S.tel

P.s. de lege limonadeflesjes kun je heel leuk vullen met een droogbloem, touwtje eromheen en aan je tafelkleed buiten hangen, net zoals in de etalage.

Vorige
Vorige

De smaak van… bijen juli ’22

Volgende
Volgende

De smaak van… Japans mei ’22